Kirurgija

Anestezija

Abdominalna kirurgija
-mokracni sustav - cistotomije, uklanjanje mokracnih urolita, obstrukcije, nefrektomije...
-spolni sustav - orhioectomije, ovariotomije/OH, prolapsus vagine, korekcije labija...
-probavni sustav - ekstrakcija stranog tijela, obstrukcije, invaginacije, korekcije, GDV...
-jetra - dijagnosticko uzimanje uzoraka, loboektomije, kirurgija zucovodnog sustava...

Onkologija
- tumori mljecnih zljezda, tumori abdominalnih organa, intugumentnog sustava...
- patohistoloska dijagnostika

Kirurgija usne šupljine

Kirurgija oka

Ortopedija
Frakture:
- jednostavne
- složene

Problemi koljenog zgloba:
- luksacija patele, jednostrana/obostrana
- ruptura prednjeg križnog ligamenta, parcijalna/kompletna

Problemi kukova:
- displazija kuka - FHO, TPO
- Leg-Calve Petersova bolest - FHO

Problemi lakatnog zgloba:
- odlomljen ankonealni izdanak
- odlomljeni koronoidni izdanci
- displazija lakta

Problem ramenog zgloba:
- osteohondroza

Traume zglobova:
- išćašenja
- povrede mekih formacija zglobova
- nestabilnosti

Koštani problemi štenaca i adolescentnih pasa

Česta pitanja nakon kiruškog zahvata:

Što bi trebao raditi kada moj ljubimac dođe doma nakon kirurškog zahvata?
Nakon dolaska kući, trebali bi držati ljubimca na toplom i ugodnom mjestu osiguravajući mekanu i čistu podlogu, po mogućnosti u tihoj sredini bez propuha na otprilike 20°C - 22°C. Osim ako nije drugačije upućeno od kirurga pacijentu se može dati malo svježe vode. Nakon nekoliko sati može se dati manja količina hrane. Ne bi trebali dozvoliti da pacijent skače ili ima pojačanu aktivnost da ne uzrokuje prejako istezanje rane.

Moj ljubimac je jako pospan, je li to normalno?
Vaš ljubimac je dobio opću anesteziju ili sedaciju. Tim lijekovima treba i više sati da njihovo djelovanje u potpunosti popusti te ponekad uzrokuju kod nekih ljubimaca pospanost dan-dva.
Nakon tog perioda njihovo ponašanje bi se trebalo vratiti na normalu, no ako ste zabrinuti nemojte se ustručavati da kontaktirate našu Kliniku.

Zašto je mojem ljubimcu obrijana prednja noga?
To je obično mjesto postavljanja intravenoznog katetera gdje se apliciraju infuzijske otopine, anestetici ili sedativi. To područje je obično zaštićeno povojem koje možete slobodno skinuti kada dođete kući.

Zašto moj ljubimac lagano kašlje nakon operacije?
Vašem ljubimcu je bio postavljen endotrahealni tubus za vrijeme anestezije – to ponekad može uzrokovati blagu iritaciju te lagan kašalj, koji bi se trebao smiriti kroz nekoliko dana. Ako se nastavi slobodno kontaktirajte našu Kliniku.

Što učiniti ako moj ljubimac liže svoju ranu ili grize šavove?
Sasvim je prirodno da će Vaš ljubimac pokušati "čistiti" mjesto operacije, međutim, ako to postane prekomjerno, postoji opasnost da se šavovi istrgaju ili inficira to područje. Ako smo Vam dali Elizabethin ovratnik da preveniramo lizanje, molim Vas da ga koristite, a ako ne molim Vas slobodno kontaktirajte našu Kliniku. Nije neuobičajeno što mnogi ljubimci dožive "čudno" okovratnik i pokušaju ga skinuti. Međutim nakon kratkog vremena se naviknu, te je tada bolje okovratnik uopće ne skidati. Zapamtite, potrebno je tek par sekunda bez nadzora da ljubimac skine šavove. Ako ipak vaš ljubimac skine neke šavove slobodno kontaktirajte kliniku što prije je moguće.

Što je normalno nakon kirurgije?
Vaš ljubimac možda neće imati stolicu 24-36 sati nakon kirurgije. Tome mogu doprinositi razni uzroci. Vaš ljubimac nije jeo prije operacije, moguće da je dobio neke medikamente prije ili nakon kirurškog zahvata koji su mogli usporiti gastrointestinalni trakt. Ako Vam se čini da je vaš ljubimac konstipiran (nema stolicu) možete vašem ljubimcu ponuditi posnu hranu (kuhano bijelo pileće meso sa kuhanim povrćem, recovery konzerve itd.)
Povratak na normalnu aktivnost i apetit očekujte unutar 2-3 dana nakon kirurškog zahvata.

Zasto moj ljubimac ima "naljepnicu" na tijelu?
Kako je iznimno vazno kontrolirati bol nakon kirurskog zahvata, tako se koriste i transdermalni aplikatori (Durogesic-Fentanyl) koje otpustaju kontoliranu koncentraciju sredstava protiv boli. Vrlo je vazno da se to mjesto ne dira, tj. da naljepnica ne dodje u doseg djece. Nakon tri dana mozete skinut naljepnicu i neskodljivo ju baciti. Mjesto gdje je naljepnica bila moze biti zacrvenjeno, no crvenilo ce nestati kroz 24h.