Štenci - Bazni trening

U kojoj fazi mogu početi trenirati svoje štene?
Počnite odgajati svoje štene od trenutka kada ga preuzmete jer štenci počinju učiti čim od samog rođenja pa i onda kada nisu toga svjesni ! Stoga je važno da mu osigurate učenje odgovarajućih pouka.

Mnogi dobri uzgajivači potiču rukovanje i socijalizaciju od rođenja, a neki trening započinju čim štene otvori oči i počne hodati. Mladi štenci imaju kratke raspone pažnje, no svejedno možete od njih očekivati da će početi učiti poslušnost jednostavnih naredbi kao što su "sjedi", "dolje" i "mir već s 7 do 8 tjedana starosti.

Tradicionalno, formalni trening psa često se odgađa do 6 mjeseci starosti, a zapravo ta maloljetna faza je vrlo slab trenutak da započnete trening. U toj dobi pas se počinje konsolidirati s odraslim ponašanjem i vrlo je teško promijeniti mu ponašanje. Također štene u toj dobi može biti na početku hormonskih promjena povezanih s pubertetom i teško se može koncentrirati.

Kad se trening počne odvijati u dobi od 7 do 8 tjedana starosti, puno je lakše napraviti asocijacije, ali ta činjenica postaje ispravna ukoliko koristite samo metode koje se oslanjaju na pozitivno pojačanje i ljubaznost. Upotreba kaznenih tehnika u ovoj ranoj dobi može imati dalekosežne negativne posljedice za vaš odnos sa svojim psom. Štenci imaju kratke raspone pažnje, pa treninzi trebaju biti kratki i česti (nekoliko puta dnevno). Štenci mogu učiti naredbe "sjedni", "dolje" i "stani/mir" koristeći metodu zvanu hrana-mamac trening. Tu se pseće poslastice koriste kako bi privukli psa da vodi svoj nos u odgovarajuće položaje za "sjesti", "leći", "stajati", te "ostati", ili učenjem štenca na koncept klik trening.

Koliko vremena svakodnevno treba posvetiti treningu štenca?
Cilj kojem se teži je najmanje 15 minuta treninga svaki dan, s napomenom da je još korisnije provesti nekoliko kraćih razdoblja sa psom (npr. 3 serije po 5 minuta ). Angažirajte sve članove obitelji da zatraže od štenca da obavi potrebne zadatke, tako da ono razumije da naredbe znače istu stvar bez obzira tko ih izdaje. Trenirajte ga u svakoj sobi vaše kuće kako bi ga naučili da bude poslušno posvuda, a ne samo na mjestu treninga.

Cilj treninga je naučiti štene adekvatnim obrascima ponašanja kako bi živjelo uspješno kao kućni ljubimac, stoga je potrebno uključiti trening u svakodnevne aktivnosti. Na primjer, zamolite svog psa da sjedne prije nego što dobije hranu, prije nego što ga pustite unutar ili izvan vrata i prije nego što ga pomazite. Na taj ćete način odgajati psa cijelo vrijeme, tijekom cijelog dana bez obzira na situaciju. Odgajanje psa prije dobivanja nagrade također pomaže kako bi spriječili probleme. Budite kreativni, vrijeme koje provodite trenirajući psa isplatit će vam se kada on bude odrastao.

Zapamtite: Treba ponavljati, vrijeme i upornost potrebni su psu kako bi mogao predvidjeti i pouzdano reagirati na naredbe u različitim situacijama.

Treba li uzeti u obzir pohađanje treninga pasa?
Vlasnici pasa koji su početnici mogu započeti trening svog ljubimca programom obuke s nekoliko jednostavnih koraka koji također mogu biti korisni.

  • Treneri vam mogu pokazati tehnike i pomoći vam vođenjem kroz korake u treningu.
  • Oni vam mogu pomoći savjetovati vas o problema tokom obuke štenca, te vam mogu pomoći unaprijediti trening na težim vježbama.
  • Vaše štene će se učenjem u grupnoj situaciji susresti s nekim stvarnim životnim distrakcijama što može biti vrlo korisno.
  • Također će i vlasnik psa koji pohađa obuku više vježbati (napraviti domaću zadaću) tokom tjedna, ukoliko ne želi zaostajati sa svojim psom na sljedećem satu.
  • Sati obuke dobro su mjesto za susret i razgovor s drugim novim vlasnicima štenaca i vidjeti kako se ponašaju svi štenci.

Dobro organizirana nastava za obuku mladih štenaca odličan je način da se vaše štene druži s različitim ljudima, drugim psima, i daje mu poticaje u kontroliranom okruženju. Osim toga, možete naučiti kako spriječili probleme prije nego nastanu, ili se nositi s njima dok se pojavljuju, umjesto da pronalazite rješenja problema koji su već razvijeni. Vaše štene može također sklopiti neka nova prijateljstva, a vi možete upoznati ljude s kojima možete uživati u svakodnevnim šetnjama. Možete također posjetiti nove prijatelje (ili oni vas) s svojim štencem kako bi se socijaliziralo u igri i tokom treninga.

Budući da glavno razdoblje socijalizacije za psa završava do 3 mjeseca starosti, štene je bitno posebno poticati socijalizaciji između 8 i 12 tjedana starosti. Ako su svi štenci u društvu obavili prvo cijepljenje, zdravi su i nemaju parazite, onda su zdravstveni rizici niski, a potencijalne su prednosti ogromne.