Fobije uzrokovane vatrometom

Kako se nositi s problemom u hitnim slučajevima?

LJEKOVI

Lijekovi mogu biti korisni u nekim slučajevima, ali se moraju dati samo pod veterinarskim nadzorom. Zapamtite lijekove bi bilo idealno dati na način da počnu djelovati, dakle prije početka bilo kakve buke ili skupova... Obično je to barem sat vremena prije početka zgode. Međutim, može biti korisno za životinju da date određene lijekove kada su u kući (pas je smiren i nije u mogućnosti predviđati da bi se stresna situacija za njega uskoro mogla odviti).

Feromoni
Uređaji koji ispuštaju prirodne umirujuće tvari koje pomažu umiriti vašeg psa sada su dostupni u komercijalne svrhe. Ove kemikalije se prirodno proizvode u tijelu psa u određenim situacijama i poznate su kao feromoni. Ako uključite uređaj pored omiljenog počivališta vašeg psa u zatamnjenoj prostoriji i ostavite ga na neko vrijeme, možda ćete otkriti da mu to pomaže nositi se tijekom sezone vatrometa. Ovi uređaji mogu se koristiti kao zamjena za lijekove ako je potrebno, ali nisu zamjena za odgovarajući terapijski program ponašanja kako bi se uklonio problem.

Kazna
Ne kažnjavajte svog psa kad ga je strah zbog promjene, svojim ćete ponašanjem samo potvrditi da postoji nešto čega se treba bojati, a to će učiniti da stvari budu još gore.

Redefinicija
Jednako tako nemojte galamiti na svog psa ili ga pokušati umiriti kad se prestraši jer tako možete signalizirati da je njegova reakcija prikladna. Najbolje je ignorirati bilo kakvo preplašeno ponašanje koje se događa ili još bolje biti pozitivno raspoložen to cijelo vrijeme, kako bi psu pokazali da ne postoji ništa što bi ga moglo zabrinuti.

Hranjenje
Hranjenje vašeg psa dobrim obrokom sredinom poslijepodneva i dajući mu opskrbu ugljikohidratima tri sata kasnije, s dodatkom vitamina B6 može pomoći tako što će napuniti njegov želudac tijekom večeri. Ova dijeta je također povećava prirodne tjelesne umirujuće kemikalije u mozgu. Ako je potrebno psa nemojte hraniti u bilo koje drugo vrijeme tijekom dana kako bi se osigurao dobar apetit.

Ukoliko je vaš pas sklon proljevima u trenutcima straha ili bilo kojoj drugoj situaciji, ima medicinsko stanje koje zahtjeva posebnu prehranu kontaktirajte veterinara kako biste dobili precizan savjet vezan na ovu strategiju.

Okruženje
Uvjerite se da je okolina osigurana i sigurna u svakom trenutku. Čak i većina mirnih pasa može se ponašati nepredvidljivo, kada se uplaše buke i osjete da trebaju pojuriti i pobjeći, te tako mogu završiti s ozljedom ili nehotice ozlijediti druge.

Postoji li rješenje za umanjenje buke vatrometa i sijevanja?
Kad sezona počinje, pokušajte osigurati pristup dobro zamračenoj ili zasjenjenoj prostoriji kada počne padati mrak. Svom psu osigurajte puno poznatih igračaka, ali ih često mijenjajte kako bi stalno stimulirali interese svog psa u tom trenutku.

Pokušajte organizirati učestaliji boravak sa svojim psom, tako da nema dodatni problem zbog izoliranosti u tom trenutku. Zapamtite psi su vrlo društvena bića. Međutim, odolite iskušenju umirivanja svog psa ili korištenju fizičkog kontakta kao što je maženje, kako bi se osjećao bolje. Bliska fizička interakcija nehotice može ojačati strah. Pobrinite se da su svi prozori i vrata zatvoreni, tako da zvuk bude utišan koliko god je to moguće.

Osigurajte pozadinske zvukove sa radija ili televizije. To ne mora nužno biti glasno, sve dok postoji stalno odvraćajući ritam glazbe koji će spriječiti da se vaš pas koncentrira na buku izvana. I sami zanemaruje zvukove buke i pokušajte uključiti svog psa u neki oblik aktivne igre (pr. žongliranje igračkama),ali samo ako želi.

I za kraj...
Nemojte ignorirati problem zato što se događa samo nekoliko dana u svakoj godini. Usmjerite smanjivanje osjetljivosti svog psa i kada je sezona vatrometa završena kako bi on uistinu promijenio svoje viđenje vatrometa i uočio da mu nisu stvarna prijetnja. Idealno vrijeme za započeti tretman je odmah po završetku iste sezone kako bi imali maksimalnu količinu vremena u kojoj je moguća izloženost vatrometima minimalna.