Elizabetin (Medicinski) okovratnik

Po završetku operativnog zahvata moj je pas dobio veliki plastični okovratnik. Je li to doista potrebno?
Elizabetini okovratnici se koriste kako bi spriječili vašeg psa da ometa oporavak bilo kakve rane ili uklanja obloge. Psu je prirodno da liže svoje rane, što može ozbiljno odgoditi njihovo cijeljenje i rezultirati infekcijom. Isto tako ovratnik će spriječiti bilo kakvo grebanje ili trljanje koje uključuje glavu ili uši. Stoga, posebice kad je vaš pas bez nadzora, važno je uvjeriti se da je ovratnik na pravom mjestu.

Mnogi psi se naviknu na okovratnik kroz par sati posebice ako ih se smjesti na posebnom mjestu gdje nema puno pomičnih objekata poput stolica, malih stolova i sl. koji bi se mogli prevrnuti.

Okovratnik ograničava psa da vidi sa strane i iza, te mu nažalost onemogućuje procjenu širine. Stoga je važno da mu pomognete koliko god je to moguće kako bi osigurali da je vaš ljubimac kao i drugi vrijedni predmeti izvan opasnosti.

Što je sa hranjenjem?
Ovratnik ispravne veličine, pravilno postavljeni, treba omogućiti psu da se normalno hrani i pije. Ako se vaš pas inače hrani iz duboke zdjele pokušajte mu ponuditi hranu ili tekućine u plićoj posudi ili tanjuru. Ako mislite da mu je potrebno ukloniti ovratnik, provjerite je li vaš ljubimac pod nadzorom, te mu ga ponovno postavite čim je obrok gotov.

Održavanje
Važno je da obe strane okovratnika održavate čistima. Ukoliko vam je to problem napraviti na licu mjesta, uklonite svojoj životinji okovratnik no vodite računa da je ona tada pod nadzorom kako ne bi došlo do samo ozljeđivanja. Ako imate bilo kakve poteškoće ponovnog postavljanja okovratnika, kontaktirajte veterinara kako bi dobili ispravne naputke ili direktnu pomoć.

Manji broj pasa neće tolerirati takav okovratnik, te u toj situaciji odmah potrežite pomoć veterinara koji će vam rado pomoći.