Bolesti uha štenadi

Bolesti uha štenadi mogu biti uzrokovane invazijom ušnog kanala ektoparazitom ušnim šugarcem iz porodice - Otodectes cinotis. Ušni šugarac manji je od glave pribadače te je češći u mačaka nego u pasa.

PROBLEMI

U štenadi upala vanjskog zvukovoda pored ušnih šugaraca može biti uzrokovana i drugim faktorima. Što uključuje strana tijela poput klasova, trave ili insekata, zatim generaliziranih kožnih bolesti (ekcemi). Inflamacija ili upala također može biti rezultat povišene tjelesne temperature, te traume uzrokovane češanjem.

Ponekad su uzročnici mikroorganizmi poput bakterija i gljivica.

Znakovi
Kontinuirana iritacija, trljanje i češanje ušiju, ponekad s samostalno nanesenim ekcemima (dermatitis) koji se javljaju na vanjskoj strani uške.

Često se pojavljuje i karakterističan smrdljiv miris, uho je ispunjeno tamnim voskom različitih boja, od crne do narančasto/smeđe. Kod štenadi su spomenuti znakovi slični bez obzira na uzrok, stoga je bitno da se odmah javite veterinaru ako primijetite navedene simptome.

Kako se dijagnosticira?
Potrebno je pažljivo pregledati ušni kanal, a ponekad napraviti i laboratorijske analize uzoraka voska i sl. jer su znakovi bolesti slični, bez obzira dali je uzrok ušna grinja, bakterija ili gljivična infekcija.

Ako upala uha nije točno dijagnosticirana i učinkovito liječena može postati kronična i rezultirati promjenama u unutrašnjosti uha (postaje zadebljana). To vodi do sužavanja ušnog kanala, što dovodi do gore situacije za pacijenta, samim time i teže kliničke slike pacijenta.

Može li kronična upala uha (otitis) uzrokovati neke druge probleme?
Opasnost je u tome da infekcija može prijeći na timpan (bubnjić) i srednje uho. Problem je onda daleko teže liječiti, a može u konačnici rezultirati slušnim i ravnotežnim problemima.