Agresija - Prema nepoznatom psu

Kako spriječiti da pas postane agresivan prema drugim psima?
Prevencija počinje sa treningom štenaca i socijalizacijom. Rano i učestalo ugodno druženje s drugim psima, omogućit će da vaš ljubimac naučiti kako prepoznati i interpretirati interakcije i reakcije drugih pasa. To može biti vrlo korisno u sprečavanju agresije prema drugim psima.

Kada je vaš mladi pas u interakciji s drugim psima važno je da uspostavite dobru kontrolu i da ste i vi sami opušteni. Korisno je naučiti psa da reagira na upute da sjedne, stane i bude tih. To bi ga prvo trebali naučiti u odsutnosti drugih pasa, koristeći se sistemom pohvala i nagrada (pozitivnim potkrepljenjima). Bez obzira na način kojim postižete kontrolu nad vašim ljubimcem važno je da izbjegavate metode koje daju vašem psu negativno iskustvo, tešku bol ili nelagodu, koju potom može slučajno povezati sa drugim psom.

Zašto je moj pas agresivan prema drugim psima?
Prije nego što budete u mogućnosti determinirati uzroke 'agresivnog' ponašanja važno je da točno opišete što se točno događa između pasa. Ponašanje može sadržavati režanje, lajanje, nasrtanje, lomljenje i/ili griženje, te učestalost jednog ili više od ovih reakcija može ukazivati na različite glavne motive. Agresivno ponašanje može rezultirati ozljedama pasa i/ili ljudi koji ih pokušavaju razdvojiti. Svaki slučaj 'agresije' bi se stoga trebao shvaćati vrlo ozbiljno.

Igra nekih pasa može biti veoma burna te ako se jedan od pasa ne želi igrati na isti način, to katkada može rezultirati otvorenom agresijom. Takva neusklađenost zaigranog ponašanja je veća ukoliko je jedan od pasa slabije socijaliziran i/ili ukoliko je došlo do pretjerane umiješanosti vlasnika u psećoj igri. Primjerice, ako se psu uvijek nalaže da ne prilazi drugim psima ili ga se odvuče od igre zbog pretjerane brige njegovog vlasnika, često se psa izloži negativnim asocijacijama prilikom susreta drugih pasa, te on može postati frustriran i u nemogućnosti započeti ili dovršiti svoje zaigrane interakcije.

Prava 'agresija' između nepoznatih pasa ima puno uzroka gdje je najvažniji korak u razvijanju strategije liječenja takvih slučajeva, razumijevanjem emocionalnog stanja pasa sudionika.

Naučene komponente agresije
Uobičajeni elementi učenja uključuju sljedeće:

  • Ako pas prepozna da njegove prijetnje ili agresivnost rezultiraju u povlačenju (ili uklanjanje od strane vlasnika) od drugih pasa, ponašanje će biti pojačano
  • Ako je vlasnik pokušava smiriti agresivnog psa ili ga odvratiti s poslasticama, to može poslužiti nagraditi agresivnog ponašanja.
  • Pokušaji kažnjavanja psa koji je agresivan prema drugim psima, obično služi da pojačaju uzbuđenje psa i uče ga da je poticaj (drugi pas) povezan s neugodnim posljedicama. Mnogi vlasnici, u pokušaju da dobiju veću kontrolu, povećaju razinu ili vrstu kazne što dodatno pojačava uzbuđenje psa, te u nekim slučajevima može dovesti do osvete i obrambene agresije usmjerene na vlasnika.
  • Ako međusobna interakcija dvaju pasa rezultira u boli ili ozljede jednog ili oba psa, psi će brzo naučiti da se više boje i budu agresivniji u budućim susretima.

Ako ne možete uspješno kontrolirati psa i riješiti situaciju bez pojačanog uzbuđenja psa ili povećanjem svog straha, problem se neće riješiti i vjerojatno će se pogoršati tijekom vremena.

Moj pas je već agresivan. Što mogu učiniti?
Prvo i najvažnije, važno je pozicionirati emocionalno stanje vašeg psa i poraditi na povećanju opuštanja i samouvjerenosti kako smanjili prijetnje. Cilj je smanjiti negativno uzbuđenje vašeg psa kako bi bio u boljoj poziciji učenja novih asocijacija povezanih sa drugim psima, biti podučavan odgovarajućem ponašanju u njihovoj prisutnosti. Osim toga, važno je da ste uspostavili dobru kontrolu nad svojim psom. Ovo ne služi samo za smirivanje psa i smanjenje anksioznosti, već vam i omogućava da se uspješno nosite sa susretima s drugim psima. Vodilice kao i okovratnici su esencijalni i strogo preporučeni za pse koji će biti u situacijama kako bi mogli susresti više pasa.

  • Počnite sa uspostavljanjem pouzdanih asocijacija veza između opuštanja i nagrade. Pričekajte dok se pas spontano ne opusti i poradite na pasivnim asocijacijama nagrađujući svog psa njemu vrijednim nagradama koje će povezati s takvim stanjem opuštanja.
  • Također može biti korisno da povećate usklađenost vašeg psa s naredbama poslušnosti. Ako ga ne možete naučiti sjesti, ostati, dozvati i leći, u nedostatku potencijalnih problema, onda je vjerojatnije da vas pas neće poslušati i ispravno reagirati u problematičnim situacijama.
  • Izbor nagrada može biti kritičan. Važno je koristiti pozitivna potkrepljenja koja su od interesa baš vašem psu (pohvala, igra, nagrada, poslastica...). Jednako važno je biti dosljedan u davanju potkrepljenja i to netom nakon izvršenja željenog ponašanja kako bi pas mogao povezati nagradu sa željenim ponašanjem.
  • Da biste promijenili percepciju vašeg psa u odnosu na druge pse potrebo je smanjiti njegovu osjetljivost (postupno izlaganje) i poraditi na njegovom pristupu i pozdravljanju drugih pasa. To morate napraviti polagano, počevši sa situacijama gdje psa uspješno možete kontrolirati i nagraditi, potom prilagoditi težinu situacije od lakših prema kompleksnijim (veći prostor, veća populacija).

Vodite brigu o tome da svom ljubimcu date dovoljno vremena za relaksaciju, kako bi potom lakše kontrolirali faktore koji ometaju vašu životinju i lakše uspostavili kvalitetnu komunikaciju.

Savjeti za uspjeh
Ukoliko u konačnici prepoznate da je vašem ljubimcu potrebna profesionalna pomoć najbolje je da se obratite profesionalcima u vašoj blizini za spomenuti problem kako neprofesionalnim i neprovjerenim savjetima ne bi pogoršali ponašanje vašeg ljubimca.