Zaštitna cijepljenja

Naše ljubimce, pse i mačke potrebno je već u ranoj dobi aktivno imunizirati zaštitnim cjepivima protiv zaraznih bolesti. Cijepljenjem se potiče imunološki sustav životinje na stvaranje zaštitnih protutijela i time se smanjuje mogućnost oboljenja od potencijalno opasnih i smrtonosnih zaraznih bolesti.

Štenci i mačići prva zaštitna protutijela dobivaju od majke. Majčina imunost traje dovoljno dugo da zaštiti životinju dok se ne razvije njezin imuni sustav i dok životinja nije sama sposobna stvoriti protutijela protiv određene zarazne bolesti.

Psi se cijepe polivalentnom vakcinom protiv štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, zaraznog kašlja, parainfluence i leptospiroze, a također, preporučamo i cijepljenje Corona virusa posebnom vakcinom.
Štenad bi u pravilu prvi puta trebalo cijepiti protiv zaraznih bolesti u dobi od 6 tjedana. Štenci bi prije cijepljenja trebali biti tretirani protiv crijevnih parazita i zdravi, što se utvrđuje pregledom prije same vakcinacije. Cijepljenje se ponavlja u 9. te još jednom u 12. tjednu života. Pse je, dakle, potrebno cijepiti tri puta u mladosti. Odrasle pse je preporučljivo cijepiti svake godine da bi se održala adekvatna razina zaštitnih protutijela u krvi. Također, lovačke pse, radi veće izloženosti uzročniku, preporučamo cijepiti protiv leptospiroze svakih 6 mjeseci.

Cijepljenje bjesnoće se po zakonu mora provesti kad je štene staro 3 mjeseca i ponavljati svake godine. Izuzetak su ovdje, ponovno, lovački psi, koje preporučamo radi kontakta sa divljim životinjama, cijepiti dva puta godišnje. Uz cijepljenje bjesnoće se provodi i obavezna dehelmintizacija tj. ''čišćenje'' od crijevnih parazita, glista i trakavica.

Da li štene uobičajeno ima ikakvu zaštitu kada ga kupujem?
Većina štenaca od svojih majki preuzme neki oblik privremenog imuniteta. To nestaje kada štene navrši oko dva mjeseca. Ukoliko štene dolazi od uzgajivača ili nekog od oblika centra za zaštitu životinja, vjerojatno je zaprimilo zaštitno cjepivo već do petog tjedna života. Uglavnom štenci dobivaju svoje prvo cjepivo u približno osmom tjednu starosti, te potom drugo cjepivo u dvanaestom tjednu.

Kako mogu znati dali je moje štene dobilo ikakvo cjepivo?
Ako je uzgajivač organizirao prvo cijepljenje tada bi vam trebao dati certifikat (potvrdu) cjepiva koje mora biti administrativno provedeno i zapisano na papiru (knjižici).

Mačke se cijepe protiv panleukopenije, calicivirusne infekcije, rinotraheitisa, leukemije mačaka i bjesnoće.
Mačiće prvi puta cijepimo u dobi od 9 tjedana vakcinom protiv panleukopenije, calicivirusne infekcije i rinotraheitisa. Mačići prije same vakcinacije trebaju biti očišćeni od parazita i zdravi. Vakcinaciju ponavljamo nakon 4 tjedna, u 13. tjednu života. Odrasle mačke bi trebalo nadocjepljivati svake godine.

Leukemija mačaka se prvi puta cijepi u 11. tjednu života, a cijepivo se ponavlja nakon 4 tjedna, dakle u 15. tjednu. Prije prvog cjepiva uputno je napraviti test na leukemiju i FIV (mačju sidu) da bi se utvrdilo da je maca zdrava i da već nije nositelj jednog ili oba virusa.

Cijepiti bjesnoću kod mačaka po zakonu nije obavezno, ali je poželjno, posebno, kod mačaka koje uz boravak u kući izlaze i van.